Om retten til å betale med kontanter
Sentralbankloven fastslår at sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel. Men hva vil det egentlig si?
Hva sier lovverket?
Sentralbankloven § 3-5 (1) slår fast at Norges Banks sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel. Videre står det at ingen har plikt til å ta imot mer enn 25 mynter av hver enhet i én betaling, men ut over dette sier ikke denne loven noe mer om hva tvungent betalingsmiddel innebærer.
Stortinget vedtok i juni 2024 en endring i finansavtalelovens § 2-1 tredje ledd som presiserte forbrukeres rett til å betale med kontanter:
«I salgslokale der en næringsdrivende på fast basis selger varer eller tjenester til forbrukere, skal forbrukeren tilbys å betale med tvungne betalingsmidler hvis det kan betales for varen eller tjenesten med andre betalingsløsninger i eller i umiddelbar tilknytning til salgslokalet. Har den næringsdrivende tilgjengelig veksel, skal det i disse tilfellene også tilbys å veksle i forbindelse med betalingen, men ikke hvis det er et klart misforhold mellom seddelen som tilbys som betaling, og beløpet som skal betales. Første og annet punktum gjelder ikke salg av varer fra automater, salg i ubetjente salgslokaler og salg i lokaler som bare en begrenset krets av personer har adgang til. Første og annet punktum gjelder heller ikke når beløpet som skal betales, er høyere enn 20 000 kroner.»
I tilknytning til denne lovendringen vedtok Stortinget også å innføre sanksjonsmulighet i form av et overtredelsesgebyr som kan ilegges dersom næringsdrivende forsettlig eller uaktsomt overtrer reglene i § 2-1 tredje ledd.
Ny finansavtalelov trådte i kraft 1. oktober 2024.
Har du spørsmål om håndhevelse av loven?
Forbrukertilsynet er klageinstans for forbrukersaker som omfatter håndhevelse av regelen om forbrukers rett til å betale med kontanter. Kontakt Forbrukertilsynet her.