1816 Norges Bank blir opprettet
De seks lovene som ble sanksjonert den 14. juni 1816 var: Lov om pengevesenet, lov om frivillig og tvungen bank (octroi og fundasjon), lov om tvungent innskudd (sølvskatten), lov om innløsningsskatt, lov om midlertidige låne- og diskontoinnretninger.
Allerede under grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll ble det vedtatt å opprette en egen bank for det frie Norge. Dette ble videreført i grunnloven fra november 1814. Der sies det i § 110: -Norge beholder sin egen Bank, og sit eget Penge- og Myntvesen, hvilke Indretninger ved Lov bestemmes.-
Det var krise i pengevesenet. Årene med blokade og krisetid under Napoleonskrigene hadde ført til kraftig fall i pengeverdien og i 1812 var prisveksten hele 152 prosent. De gamle pengeenhetene ble devaluert både i 1813, 1814 og 1816. Etableringen av Norges Bank skulle nå gjenreise tilliten til pengevesenet.
Pengeenheten skulle være speciedaler, delt i 120 skilling eller 5 ort ("rigsort") a 24 skilling. Sølvinnholdet i den nye speciedaleren skulle være det samme som i den gamle rigsdaler species. Av en mark fint sølv, kølnsk vekt 233,855 gram, skulle utmyntes 9 1/4 speciedaler.
Bankens sølvfond på 2 millioner speciedaler skulle i utgangspunktet skaffes ved frivillig tegning, men dette ble en gedigen fiasko. Fondet måtte derfor over de påfølgende år inndrives ved tvungne innskudd som skulle betales med mynt eller edelt metall - den såkalte "Sølvskatten". For innskuddene ble det utstedt aksjebrev.
Stortinget hadde vedtatt at hovedsetet skulle legges til Christiania hvis sølvfondet kunne reises ved frivillig aksjetegning - i motsatt fall skulle det plasseres i Trondhjem med avdelingskontorer i Christiania, Bergen og Christianssand.
Det ble tatt sikte på fri sølvinnløsning av daleren i 1819. Norges Banks sølvinnløsningsplikt ble utsatt ved lov av 13. august 1818, og valutakursen sank ytterligere.
Litteratur:
Per Bang og Jon Petter Holter: Norges Bank 175 år. Mennesker og begivenheter. Oslo 1991