Norges Bank

Brev

Høringssvar - Likviditetskravet (LCR) i signifikant valuta - Forslag om opphevelse av CRR/CRD IV-forskriften § 11 mv

Norges Banks brev av 30. august 2024 til Finansdepartementet.

Vi viser til departementets høringsbrev av 28. juni 2024 med forslag om opphevelse av CRR/CRD IV-forskriften § 11 mv.

Norges Bank støtter at CRR/CRD IV-forskriften § 11 endres på bakgrunn av at kapitalkravsdirektivets artikkel 103 er opphevet.  

Høringsnotatet fra Finanstilsynet drøfter ikke likviditetskravet i norske kroner. Norges Bank mener at prinsippene i dagens krav til likviditet i signifikante valutaer i hovedsak bør videreføres, og at Finanstilsynet bør klargjøre hvilke krav til Liquidity Coverage Ratio (LCR) i signifikant valuta banker og kredittforetak (heretter «banker») som hovedregel kan forvente.  

Norges Bank mener at banker i størst mulig grad selv bør være rustet til å håndtere likviditetsstress i norske kroner og utenlandske signifikante valutaer. Hovedprinsippet i EU-reglene er at det skal være valutasamsvar mellom netto likviditetsutgang og likvide eiendeler. Det er ikke krav om absolutt samsvar, og nasjonale tilsynsmyndigheter kan pålegge finansforetakene å begrense manglende valutasamsvar ved å fastsette grenser i SREP-prosessen.

Et krav til LCR i signifikante utenlandske valutaer på 100 prosent reduserer risikoer knyttet til å måtte veksle om fra en valuta til en annen for å kunne benytte likviditetsreserver i en krise. Det er i hovedsak amerikanske dollar og euro som er signifikante utenlandske valutaer for norske banker. Disse valutaene har et svært stort tilbud av likvide eiendeler som kvalifiserer som likviditetsreserve i LCR. Norges Bank mener at krav til LCR i signifikante utenlandske valutaer som hovedregel bør være 100 prosent.

Om lag halvparten av bankenes likviditetsreserver består i dag av obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) utstedt av norske kredittforetak. Det gjør bankene sammenkoblede ved at de eier hverandres gjeld og har samme eller likeartede verdipapirer i likviditetsreserven. Norske banker holder lite statsobligasjoner og -sertifikater i hjemlandsvaluta sammenliknet med banker i andre land. Det skyldes at statspapirmarkedet i Norge er relativt begrenset, noe som bidrar til at tilgangen til likvide verdipapirer med lav kredittrisiko i norske kroner er relativt liten, som igjen har ført til høy konsentrasjon mot OMF. Bankene holder verdipapirer i likviditetsreserven for å kunne selge eller pantsette dem dersom de har vanskeligheter med å skaffe seg ny finansiering. Konsentrasjon mot OMF kan svekke verdibestandigheten til bankenes likviditetsreserver og forsterke eventuell markedsuro, se rapporten Finansiell stabilitet 2024-1.

Tilbudet av likvide eiendeler i norske kroner har økt siden kravet til LCR ble innført. OMF utstedt av norske kredittforetak står for om lag halvparten av økningen. Statspapirer, obligasjoner utstedt av utenlandske aktører med null i risikovekt og verdipapirer utstedt av kommuner har også bidratt til å øke tilbudet av likvide eiendeler i norske kroner. Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) vurderte i 2022 at norske kroner ikke lenger er en valuta som har et begrenset tilbud av likvide eiendeler.

Norges Bank mener likevel at krav til LCR i norske kroner ikke bør settes for høyt. Et høyere krav kan ytterligere øke bankenes konsentrasjon av norske OMF i likviditetsreserven og eierandel i det norske OMF-markedet. Selv om tilbudet av likvide eiendeler i norske kroner har økt, så utgjør OMF en stor andel av økningen. I tillegg kan tilbudet av likvide eiendeler i norske kroner og etterspørselen fra andre aktører variere over tid. Bankene eier i dag allerede om lag 60 prosent av OMF utstedt i norske kroner. En høyere eierandel vil trolig svekke markedslikviditeten til verdipapirene i bankenes likviditetsreserver ved en krise. Norges Bank mener derfor at kravet til LCR i norske kroner bør settes lavere enn 100 prosent som følge av hensynet til systemrisiko i det norske finansielle systemet. Det er derfor ikke bare hensynet til bankenes forretningsmodeller og individuelle forhold som bør være avgjørende ved fastsettelse av krav til LCR i norske kroner. Norges Bank mener dagens krav på 50 prosent er et hensiktsmessig utgangspunkt i SREP-vurderingen av de store bankene som er aktive i valutabyttemarkedet.

Med hilsen 
 
Torbjørn Hægeland 
Direktør Finansiell stabilitet    

Sindre Weme 
Direktør Bankanalyse 

Publisert 2. september 2024 12:00