Rentebeslutning januar 2025
På møtet 22. januar 2025 besluttet komiteen å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.
Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet på møtet 22. januar å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.
– Trolig setter vi renten ned i mars, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Siden høsten 2021 har vi hevet styringsrenten mye for å få bukt med den høye prisveksten, og siden desember 2023 har renten vært 4,5 prosent. Renten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og til å dempe prisveksten. Arbeidsledigheten har økt noe fra et lavt nivå. Prisveksten har nærmet seg målet, men høy vekst i bedriftenes kostnader vil trolig bidra til å holde prisveksten oppe.
Siden Pengepolitisk rapport 4/24 har den underliggende prisveksten og arbeidsledigheten vært om lag som anslått. Den samlede konsumprisveksten har vært lavere enn ventet. På den annen side ventes det nå færre kutt i styringsrentene ute enn tidligere. Komiteens vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten rundt målet, men at tiden snart er inne for å begynne å sette renten ned.
Det er stor usikkerhet om utsiktene både globalt og for norsk økonomi. Komiteen var opptatt av risikoen for mer omfattende handelshindringer internasjonalt. Økte tollsatser vil trolig dempe veksten globalt, men konsekvensene for prisutsiktene her hjemme er usikre.
Frem mot neste rentemøte i mars vil komiteen få mer informasjon om den økonomiske utviklingen. Vi vil da legge frem nye prognoser.
Det ble ikke utarbeidet nye prognoser til dette møtet. Pengepolitisk rapport 1/25 publiseres sammen med rentebeslutningen 27. mars 2025.
Rentesatser gjeldende fra 24. januar 2025:
- Styringsrente: 4,5 %
- Døgnlånsrente: 5,5 %
- Reserverente: 3,5 %
Kontakt:
Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no
Trolig setter vi renten ned i mars
Sentralbanksjef Ida Wolden Baches innledning på pressekonferanse om rentebeslutningen 23. januar 2025.
Plansje 1: Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent
Komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.
Norges Bank har fått i oppgave å sikre lav og stabil inflasjon. Målet er en prisvekst som over tid er nær 2 prosent. Samtidig skal vi bidra til at flest mulig har en jobb og til en stabil økonomisk utvikling.
Vi har hevet renten mye for å få bukt med den høye prisveksten. Siden desember 2023 har styringsrenten vært 4,5 prosent. Renten har bidratt til å kjøle ned økonomien og til å dempe prisveksten. Slik det nå ser ut, vil vi få prisveksten tilbake til målet uten en stor oppgang i arbeidsledigheten.
Prisveksten falt videre mot slutten av fjoråret og har nærmet seg målet. Samtidig er veksten i bedriftenes kostnader fortsatt høy og vil trolig bidra til å holde prisveksten oppe fremover. Komiteen er opptatt av at dersom renten settes ned for raskt, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge. På den annen side ønsker komiteen ikke å bremse økonomien mer enn det som er nødvendig for å stabilisere prisveksten rundt 2 prosent.
Vår vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk, men at tiden snart er inne for å begynne å sette renten ned. Går det slik vi nå ser for oss, setter vi renten ned i mars.
Til dette rentemøtet har vi ikke laget nye prognoser, men vi har vurdert ny informasjon om den økonomiske utviklingen opp mot de prognosene vi laget i desember.
Plansje 2: Arbeidsledigheten er lite endret
Veksten i norsk økonomi tok seg litt opp gjennom fjoråret. Høy offentlig etterspørsel og store investeringer i petroleumsnæringen har løftet aktiviteten. Samtidig har boligbyggingen falt mye. Arbeidsledigheten har steget noe fra et lavt nivå de siste årene. De siste månedene har ledigheten endret seg lite, i tråd med våre anslag fra desember.
Plansje 3: Prisveksten har nærmet seg målet
Prisveksten har avtatt mye det siste året, og i desember var konsumprisveksten 2,2 prosent. Det var lavere enn vi ventet. Men ser vi bort fra energiprisene som svinger mye, var prisveksten høyere og om lag som anslått.
Også internasjonalt har prisveksten kommet mye ned og nærmet seg inflasjonsmålene. I mange land har sentralbankene satt styringsrentene ned. Markedsaktørene venter at rentene ute vil bli satt videre ned fremover, men det ventes færre rentekutt enn tidligere. Siden forrige rentemøte har kronekursen vært litt svakere enn vi la til grunn.
Vi setter renten ut fra forholdene i norsk økonomi. Men som en liten åpen økonomi påvirkes vi av det som skjer i verden rundt oss. Den nye administrasjonen i USA har varslet endringer i handelspolitikken, men det er fortsatt usikkert hvilke tiltak som faktisk vil bli iverksatt. Skulle tollsatsene øke, vil det trolig dempe veksten globalt, men konsekvensene for prisutsiktene her hjemme er usikre.
Frem mot det neste rentemøtet, som er i mars, vil vi få mer informasjon om den økonomiske utviklingen. Da vil vi også legge frem nye prognoser for styringsrenten fremover.
Pengepolitiske vurderinger
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet på møtet 22. januar å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig settes ned i mars.
I Pengepolitisk rapport 4/24 som ble publisert 19. desember, indikerte prognosene at styringsrenten settes gradvis ned fra første kvartal i år. Arbeidsledigheten var ventet å øke litt, mens inflasjonen var ventet å være i overkant av 2 prosent i slutten av 2027. Komiteens vurdering var at styringsrenten mest sannsynlig ville settes ned i mars.
Høyere styringsrenteforventninger ute
Konsumprisveksten hos våre viktigste handelspartnere har falt mye siden toppen i 2022 og har nærmet seg inflasjonsmålene. Den underliggende prisveksten har samlet sett vært om lag som anslått i forrige rapport. Prisen på olje og gass har steget siden forrige rapport, mens kraftprisene har falt i Norge og på kontinentet.
I euroområdet tok den økonomiske veksten seg noe opp fra et svært lavt nivå gjennom fjoråret. Veksten i USA holdt seg høy, og arbeidsmarkedstallene tyder på at den økonomiske veksten fortsatt var høy mot slutten av året. Oppdaterte vekstanslag for 2025 fra Consensus Forecasts for våre viktigste handelspartnere samlet er nær vårt anslag fra desember. Den nye administrasjonen i USA har varslet at det vil komme endringer i handelspolitikken.
Siden forrige rapport har sentralbankene i USA og Sverige satt ned styringsrenten. Markedsaktørene venter at styringsrentene ute skal videre ned, men styringsrenteforventningene har steget siden forrige rapport. Langsiktige statsrenter har økt. Også for Norge har styringsrenteforventningene steget, men noe mindre enn ute. Markedsprisingen indikerer forventninger om at renten settes ned i løpet av første kvartal. Siden forrige rapport har kronen vært litt svakere enn lagt til grunn.
Uendret arbeidsledighet
Veksten i fastlandsøkonomien tok seg litt opp gjennom fjoråret. Høy vekst i offentlig etterspørsel har bidratt til å holde den økonomiske aktiviteten oppe, mens et kraftig fall i boliginvesteringene har dempet aktiviteten. Etter en nedgang året før tok husholdningenes konsum seg opp frem mot høsten i fjor, og foreløpige tall indikerer at konsumet økte videre i oktober og november. Boligprisene steg gjennom fjoråret og var høyere enn anslått i desember. Aktiviteten i bruktboligmarkedet er høy. Det ble solgt litt flere nye boliger i fjor enn året før, men igangsettingen av nye boliger er fortsatt lav og har avtatt videre den siste tiden.
Den registrerte arbeidsledigheten var uendret på 2,1 posent i desember, som anslått. Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen holdt ledigheten seg stabil på 4 prosent i november. Nye tall for antall lønnstakere tyder på at sysselsettingen i fjerde kvartal økte litt mer enn anslått.
Videre nedgang i prisveksten
Konsumprisene (KPI) økte med 3,1 prosent i fjor, mens årsveksten var 5,5 prosent året før. I desember falt tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen til 2,2 prosent. Det var lavere enn anslått, noe som i hovedsak skyldes lavere energipriser enn lagt til grunn. Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) avtok til 2,7 prosent, om lag som anslått. Gjennomsnittet av indikatorer for underliggende inflasjon var 3,1 prosent, uendret fra måneden før.
Renten uendret på 4,5 prosent
Målet for pengepolitikken er en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2 prosent. Inflasjonsstyringen skal være fremoverskuende og fleksibel, slik at den kan bidra til høy og stabil produksjon og sysselsetting samt til å motvirke oppbygging av finansielle ubalanser.
Siden høsten 2021 har vi hevet styringsrenten mye for å få bukt med den høye prisveksten, og siden desember 2023 har renten vært 4,5 prosent. Renten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og til å dempe prisveksten. Arbeidsledigheten har økt noe fra et lavt nivå. Prisveksten har nærmet seg målet, men høy vekst i bedriftenes kostnader vil trolig bidra til å holde prisveksten oppe.
Siden forrige rapport har den underliggende prisveksten og arbeidsledigheten vært om lag som anslått. Den samlede konsumprisveksten har vært lavere enn ventet. På den annen side ventes det nå færre kutt i styringsrentene ute enn tidligere. Komiteens vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten rundt målet, men at tiden snart er inne for å begynne å sette renten ned.
Det er stor usikkerhet om utsiktene både globalt og for norsk økonomi. Komiteen var opptatt av risikoen for mer omfattende handelshindringer internasjonalt. Økte tollsatser vil trolig dempe veksten globalt, men konsekvensene for prisutsiktene her hjemme er usikre.
Frem mot neste rentemøte i mars vil komiteen få mer informasjon om den økonomiske utviklingen. Vi vil da legge frem nye prognoser.
Komiteen besluttet enstemmig å holde renten uendret på 4,5 prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig settes ned i mars.
Ida Wolden Bache
Pål Longva
Øystein Børsum
Ingvild Almås
Steinar Holden
22. januar 2025
Motsyklisk kapitalbuffer uendret på 2,5 prosent
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet på møtet 22. januar 2025 å holde kravet til motsyklisk kapitalbuffer uendret på 2,5 prosent.
Veksten i norsk økonomi tok seg litt opp gjennom fjoråret
Veksten i fastlandsøkonomien tok seg litt opp gjennom fjoråret, og arbeidsledigheten har endret seg lite de siste månedene. Det er usikkerhet om den videre utviklingen både globalt og for norsk økonomi. Komiteen var opptatt av risikoen for mer omfattende handelshindringer internasjonalt. Nye forstyrrelser internasjonalt kan få konsekvenser for det norske finansielle systemet. Sårbarheter i det finansielle systemet vil kunne forsterke et eventuelt tilbakeslag i norsk økonomi og gi tap i bankene.
Foretak og husholdninger har god tilgang på kreditt
I Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal 2024 rapporterte bankene om uendret kredittpraksis. Bankene venter litt lettelser i kredittpraksis knyttet til førstehjemslån og peker på at endringer i utlånsforskriften bidrar til dette. Kredittpåslagene i obligasjonsmarkedet for foretak med høy kredittvurdering har den siste tiden ligget nær snittet for de 10 siste årene, etter å ha falt gjennom fjoråret. Samlet er vår vurdering at husholdninger og foretak har god tilgang på kreditt.
Kredittveksten har økt noe gjennom høsten
Høy og raskt voksende gjeld kan forsterke tilbakeslag i økonomien og øke faren for finansielle kriser. Gjelden vokste lenge mer enn husholdningenes inntekter. De siste årene har gjelden vokst mindre enn inntektene.
Kredittveksten har økt noe gjennom høsten etter å ha falt over lengre tid. Boligprisene steg 6,4 prosent gjennom fjoråret og var høyere enn anslått i desember. Aktiviteten i bruktboligmarkedet er høy. Det ble solgt litt flere nye boliger i fjor enn året før, men igangsettingen av nye boliger er fortsatt lav og har avtatt videre den siste tiden.
Dersom gjeldsbelastningen avtar over tid, kan det gjøre husholdningssektoren mindre sårbar overfor renteøkninger eller bortfall av inntekt. På den andre siden kan sårbarheten stige igjen dersom mer lempelige finansielle forhold skulle føre til kraftig vekst i boligpriser og gjeld.
Bedre utsikter for næringseiendom
Foretakenes finansielle stilling har svekket seg noe i takt med økte renter, særlig for eiendomsbransjen, men soliditeten i foretakssektoren er samlet sett god, se omtale i rapporten Finansiell stabilitet 2024 - 2. halvår. Tall for børsnoterte foretak for 2024 indikerer at foretakenes finansielle stilling har bedret seg noe den siste tiden, men det er store forskjeller mellom næringene.
Etter et kraftig fall gjennom 2023 var beregnede salgspriser på næringseiendom uendret gjennom 2024. Høy sysselsetting, som bidrar til å holde etterspørselen etter kontorlokaler oppe, og vekst i leieinntekter, gjør at de fleste næringseiendomsforetak har klart å dekke de økte rentekostnadene med løpende inntjening. Svakere lønnsomhet og svekket soliditet kan imidlertid gjøre det vanskelig for foretak som må refinansiere gjeld. Lavere kredittpåslag har trolig redusert refinansieringsrisikoen for gjelden som forfaller de neste årene. Det er fortsatt usikkerhet om den videre utviklingen. Dersom etterspørselen etter kontorlokaler skulle falle markert, og leieinntektene blir klart lavere enn vi ser for oss, vil mange foretak kunne få problemer med å betjene gjelden.
Siden starten av fjoråret har andelen konkurser i norske foretak økt. Det har vært en særlig sterk økning blant eiendomsutviklere, som har fått svekket lønnsomhet på grunn av økte renter og høye byggekostnader, og fordi det har blitt bygget og solgt få nye boliger. Eiendomsutvikling er den næringen som siden pandemien har hatt størst relativ økning i antall konkurser, med en økning på over 50 prosent. For de fleste andre næringer har det også vært noe økning i konkurser, men for disse er andelen fortsatt lavere enn før pandemien. Andelen bedrifter med inkassosaker var høy gjennom fjoråret, og vi venter at andelen konkurser i norske foretak vil øke noe videre i 2025, særlig for eiendomsbransjen.
Kapitalkravene reflekterer sårbarhetene i det norske finansielle systemet
Kravet til motsyklisk kapitalbuffer på 2,5 prosent bidrar til at bankene bevarer motstandskraft. Norske banker oppfyller kapital- og likviditetskrav med god margin og har høy lønnsomhet. Det var noe økning i utlånstap til foretak de tre første kvartalene av 2024, men tapene er fortsatt lave. Soliditetsstresstesten i Finansiell Stabilitet 2024 - 1. halvår illustrerer at bankene tåler store utlånstap samtidig som de fortsatt har kapasitet til å låne ut.
Komiteen besluttet enstemmig å holde kravet til motsyklisk kapitalbuffer på 2,5 prosent.
Ida Wolden Bache
Pål Longva
Øystein Børsum
Ingvild Almås
Steinar Holden
22. januar 2025
Om motsyklisk kapitalbuffer
Motsyklisk kapitalbuffer skal gjøre bankene mer solide og dempe risikoen for at bankene forsterker et tilbakeslag i økonomien. Kravet til motsyklisk kapitalbuffer skal i utgangspunktet være mellom null og 2,5 prosent. Norges Bank vil normalt fastsette bufferkravet i øvre del av dette intervallet. Ved et tilbakeslag som gir eller vil kunne gi klart redusert tilgang på kreditt, bør kravet til motsyklisk kapitalbuffer settes ned. Ved særlig høy syklisk sårbarhet kan bufferkravet settes over 2,5 prosent. Dersom syklisk sårbarhet avtar vesentlig over tid og utsiktene for finansiell stabilitet er gode, kan bufferkravet justeres ned. Norges Bank fastsetter kravet til motsyklisk kapitalbuffer hvert kvartal.