Norges Bank

Rentebeslutning november 2024

På møtet 6. november 2024 besluttet komiteen å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.

Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet på møtet 6. november å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.

– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

De siste årene har vi hevet styringsrenten mye for å få prisveksten ned. Siden desember i fjor har renten ligget på 4,5 prosent. Renten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og til å dempe prisveksten. Arbeidsledigheten har økt noe fra et lavt nivå. Prisveksten har avtatt mye, men svekkelsen av kronen de siste årene og høy vekst i bedriftenes kostnader vil trolig bremse den videre nedgangen.

Komiteens vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid. Prognosene vi la frem i september, indikerte en gradvis nedgang i styringsrenten fra første kvartal neste år. Utsiktene for norsk økonomi ser ikke ut til å være vesentlig endret siden forrige rentemøte. I diskusjonen frem mot dette rentemøtet la komiteen vekt på at prisveksten det siste året har avtatt raskere enn ventet, og at den også i september var lavere enn anslått. På den annen side har renteforventningene ute økt, og kronen har vært litt svakere enn lagt til grunn.

Det er usikkerhet om den videre utviklingen i norsk økonomi. Frem mot det neste rentemøtet i desember vil komiteen få mer informasjon om utviklingen. Vi vil da legge frem nye prognoser.

 

Det ble ikke utarbeidet nye prognoser til dette møtet. Pengepolitisk rapport 4/24 publiseres sammen med rentebeslutningen 19. desember 2024.

 

Rentesatser gjeldende fra 8. november 2024:

  • Styringsrente: 4,5 %
  • Døgnlånsrente: 5,5 %
  • Reserverente: 3,5 %

Kontakt:

Pressetelefon: 21 49 09 30
E-post: presse@norges-bank.no

Publisert 7. november 2024 10:00

Trolig holder vi renten uendret ut året

Sentralbanksjef Ida Wolden Baches innledning på pressekonferanse om rentebeslutningen 7. november 2024.

Last ned presentasjonen (pdf)

Plansje: Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent

Komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.

Norges Bank har fått i oppgave å sikre lav og stabil inflasjon. Målet er en prisvekst som over tid er nær 2 prosent. Samtidig skal vi bidra til at flest mulig har en jobb og til en stabil økonomisk utvikling.

Etter at prisveksten skjøt fart for to og et halvt år siden, har vi hevet renten mye, og siden desember i fjor har styringsrenten ligget på 4,5 prosent. Renten har bidratt til å kjøle ned økonomien og til å dempe prisveksten.

Går det slik vi nå ser for oss, holder vi renten på dagens nivå ut året. Samtidig nærmer vi oss tidspunktet for å sette renten ned. Prognosen vi la frem på vårt forrige rentemøte, som var i september, indikerte at renten ville bli satt gradvis ned fra første kvartal neste år. Til dette rentemøtet har vi ikke laget nye prognoser, men samlet sett synes ikke utsiktene for norsk økonomi å være vesentlig endret siden september.

Plansje: Prisveksten ute har avtatt mye fra toppen

Internasjonalt ser sentralbankene ut til å få bukt med prisveksten uten store kostnader i form av høy arbeidsledighet. I flere av landene rundt oss er prisveksten nå tilbake rundt 2 prosent.

I mange land har sentralbankene begynt å sette ned styringsrentene. Markedsaktørene venter at rentene ute vil settes videre ned det neste året, men ikke like mye som de så for seg i september. Rentene i USA har steget mye de siste ukene.

Plansje: Prisveksten er på vei ned

Også i Norge er det utsikter til at vi vil få prisveksten tilbake til målet uten en stor oppgang i arbeidsledigheten. Prisveksten har kommet mye ned fra toppen, og gjennom det siste året har den avtatt raskere enn vi har anslått. På det høyeste var konsumprisveksten 7,5 prosent. Nå er den 3 prosent, som er litt lavere enn vi så for oss i september.

Men prisveksten er fortsatt over målet vårt, og vi tror det er noen forhold som vil bremse den videre nedgangen. Lønnsveksten er høy, og sammen med lav vekst i produktiviteten gir det økte kostnader for bedriftene.     

Plansje: Kronen har svekket seg

Dessuten svekket kronen seg mye frem mot sommeren i fjor. En svakere krone gjør at varene vi kjøper fra utlandet blir dyrere. Kronen er litt svakere nå enn før rentemøtet i september, og litt svakere enn ventet. Kronen har særlig svekket seg mot amerikanske dollar, som har styrket seg mot mange valutaer de siste ukene. Dollaren styrket seg videre i timene etter valget i USA.

Plansje: Arbeidsledigheten har økt litt

Etter at vi begynte å heve renten, har arbeidsledigheten steget noe, fra et svært lavt nivå. Ved utgangen av oktober var den registrerte ledigheten 2,1 prosent, som var i tråd med anslaget vårt fra september. Ledigheten er fortsatt litt lavere enn i perioden før pandemien, og det lyses ut mange ledige stillinger.

Plansje: Trolig holder vi renten på dagens nivå ut året

Vår vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid. Komiteen er opptatt av at dersom renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge. På den annen side kan en for høy rente bremse økonomien mer enn nødvendig. Når vi setter renten, må vi balansere disse hensynene.

Det er usikkerhet om de økonomiske utsiktene. Frem mot årets siste rentemøte, som er i desember, vil vi få mer informasjon om den økonomiske utviklingen. Da vil vi også legge frem nye prognoser for renteutsiktene.

17:32

Pressekonferanse rentebeslutning november 2024

Publisert 7. november 2024 10:00

Pengepolitiske vurderinger

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet på møtet 6. november å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig holdes på dette nivået ut året.

I Pengepolitisk rapport 3/24, som ble publisert 19. september, var komiteens vurdering at styringsrenten mest sannsynlig ville holdes på 4,5 prosent ut året. Prognosene indikerte at styringsrenten settes gradvis ned fra første kvartal 2025. Arbeidsledigheten var ventet å øke noe, mens inflasjonen var ventet å avta og nærme seg 2 prosent mot slutten av 2027.

Videre nedgang i prisveksten ute

Konsumprisveksten hos våre viktigste handelspartnere har avtatt mye de siste par årene og ligger nå nær inflasjonsmålene. Den underliggende prisveksten er noe høyere enn den samlede prisveksten og har samlet sett vært som anslått i forrige rapport. Prisen på olje og gass har økt noe siden forrige rapport. Fraktratene har falt siden i sommer, men er fortsatt høyere enn ved starten av året.

Den økonomiske veksten hos våre viktigste handelspartnere var lav gjennom fjoråret. Så langt i år har veksten tatt seg noe opp og ser ut til å være litt sterkere enn anslått.

Siden forrige rapport har sentralbankene i euroområdet, USA og Sverige satt ned styringsrentene. Markedsaktørene venter at styringsrentene ute skal videre ned, men renteforventningene ute har økt siden forrige rapport. Rentene i USA har steget mye. Også for Norge har styringsrenteforventningene økt, og noe mer enn hos handelspartnerne. Markedsprisingen indikerer forventninger om at renten i Norge settes ned i løpet av første kvartal. Siden forrige rapport har kronen svekket seg litt og vært litt svakere enn lagt til grunn. Amerikanske dollar har styrket seg siden forrige rapport, og den styrket seg ytterligere i timene etter valget i USA.

Importveid valutakursindeks. I-44


Kilde: Norges Bank

Litt høyere ledighet

Gjennom fjoråret og så langt i år har veksten i norsk økonomi vært lav. Høy prisvekst og økte renter har redusert kjøpekraften og bidratt til svak vekst i husholdningenes forbruk, og boligbyggingen har falt markert. Veksten i husholdningenes konsum tok seg opp i vår, og varekonsumet økte videre fra juli til august. Boligprisene har steget så langt i år, og aktiviteten i bruktboligmarkedet er høy. Så langt i år er det solgt litt flere nye boliger enn i tilsvarende periode i fjor, men igangsettingen av boliger er fortsatt lav.

Regjeringen legger opp til litt høyere offentlig pengebruk i 2025 enn i år, og litt høyere enn vi la til grunn i september.

Den registrerte arbeidsledigheten har økt litt og var 2,1 prosent i oktober, som anslått. Arbeidskraftundersøkelsen indikerer at ledigheten har vært stabil på 4 prosent siden mars i år. Det lyses fortsatt ut mange ledige stillinger.

Litt lavere prisvekst enn ventet

Prisveksten her hjemme har kommet mye ned fra toppen, men er fortsatt over målet. I september var tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen (KPI) 3,0 prosent. Det var en oppgang fra måneden før, men litt lavere enn anslått i forrige rapport. Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) avtok til 3,1 prosent. Også det var litt lavere enn anslått. Gjennomsnittet av andre indikatorer for underliggende inflasjon har falt.

Konsumpriser. Tolvmånedersvekst. Prosent


Kilder: Statistisk sentralbyrå og Norges Bank

Renten uendret på 4,5 prosent

Målet for pengepolitikken er en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2 prosent. Inflasjonsstyringen skal være fremoverskuende og fleksibel, slik at den kan bidra til høy og stabil produksjon og sysselsetting samt til å motvirke oppbygging av finansielle ubalanser.

De siste årene har vi hevet styringsrenten mye for å få prisveksten ned. Siden desember i fjor har renten ligget på 4,5 prosent. Renten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og til å dempe prisveksten. Arbeidsledigheten har økt noe fra et lavt nivå. Prisveksten har avtatt mye, men svekkelsen av kronen de siste årene og høy vekst i bedriftenes kostnader vil trolig bremse den videre nedgangen.

Komiteens vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid. Prognosene vi la frem i september, indikerte en gradvis nedgang i styringsrenten fra første kvartal neste år. Utsiktene for norsk økonomi ser ikke ut til å være vesentlig endret siden forrige rentemøte. I diskusjonen frem mot dette rentemøtet la komiteen vekt på at prisveksten det siste året har avtatt raskere enn ventet, og at den også i september var lavere enn anslått. På den annen side har renteforventningene ute økt, og kronen har vært litt svakere enn lagt til grunn.

Det er usikkerhet om den videre utviklingen i norsk økonomi. Frem mot det neste rentemøtet i desember vil komiteen få mer informasjon om utviklingen. Vi vil da legge frem nye prognoser.

Komiteen besluttet enstemmig å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig holdes på dette nivået ut året.

 

Ida Wolden Bache
Pål Longva
Øystein Børsum
Ingvild Almås
Steinar Holden

6. november 2024

Publisert 7. november 2024 10:00