Norges Bank

1988-1993

Bankkrise

Bankkrisen startet i 1988 og ble systemisk i 1991. Staten overtok aksjene i Den norske Bank, Fokus Bank og Christiania Bank. Mange mistet hus og hjem på tvangsauksjoner. Arbeidsløsheten steg til nye høyder.  

1991 Bankkrise tiltakspakke

Dyster stemning under stortingsdebatten om statens tiltakspakke for bankvesenet 17. oktober 1991. I første rekke Kjell Storvik (visesentralbanksjef ), Hermod Skånland (sentralbanksjef ) og Ole Berrefjord (statssekretær). I annen rekke Per Ditlev-Simonsen (styreleder i Kreditkassen) og Tormod Hermansen (styreleder i Statens Banksikringsfond). Foto: Morten Holm / SCANPIX.

I 1988 ble Norge rammet av en omfattende bankkrise. Norsk økonomi hadde hatt sterk vekst i første halvdel av 1980-tallet drevet av gode internasjonale konjunkturer og høy oljepris. Dereguleringer av finansmarkedene hadde bidratt til veksten. Et bankvesen som lenge hadde levd i et regulert regime, klarte imidlertid ikke bankhåndverket. Kredittveksten blir for sterk. I 1986 falt oljeprisene og tilliten til kronen ble svekket. Finans- og pengepolitikken ble strammet inn. Flere store og små banker fikk problemer. Arbeidsløsheten steg til nye høyder, og i 1988 falt BNP-volumet med 0.3 prosent. 

Bankkrisen ble sterkt forverret i 1990 etter murens fall og den tyske gjenforeningen. Gjenforeningen krevde store økonomiske ressurser. Økte renter i Tyskland smittet over til ECU-området. Siden norske kroner var knyttet til ECU, fikk vi også høyere renter i Norge. Det den norske økonomien trengte, var lavere renter. Norges Bank ga likviditetsstøtte til flere banker for å opprettholde tilliten til det finansielle systemet. Den norske bankkrisen ble systemisk. Egenkapitalen i Den norske Creditbank, Kreditkassen og Fokus Bank, gikk tapt. Aksjene ble gjort verdiløse. Statens Banksikringsfond og Statens Bankinvesteringsfond skjøt inn den nødvendige egenkapital og overtok eierskapet. Bankkrisen gled over i 1993 da de internasjonale konjunkturene snudde. Den økonomiske veksten tok seg ganske raskt opp igjen midt på 1990-tallet, men har på 2000-tallet blitt betydelig redusert sammenlignet med tidligere.

Historiske nasjonalregnskapstall er dokumentert i kapittel 8 (side 441) i Historical Monetary and Financial Statistics for Norway.