Norges Bank

9. april 1940

Det tyske overfallet. Gulltransporten  

Natt til 9. april 1940 var tyske krigsskip på vei inn Oslofjorden. Nicolai Rygg gav beskjed om å evakuere gullet. 26 lastebiler ble rekvirert for å frakte gullet ut av Oslo. Gullet ble samme kveld lagret  i hvelvet i Norges Banks avdeling på Lillehammer. Senere ble gullet fraktet med tog og båt ut av landet.

Ved Dyrvik på Nord-Frøya blir gullet lastet om.

Ved Dyrvik på Nord-Frøya blir gullet lastet om fra fem mindre fiskebåtene til de to større skøytene «Stølvåg» og «Alfhild». Vi vet ikke om båten på bildet er «Stølvåg» eller «Alfhild».

Alt i 1935 har Nicolai Rygg startet forberedelser til å bygge hemmelige hvelv utenfor Oslo. Han frykter at Oslo skal bli bombet i tilfelle det blir krig. Etter Tysklands «Anschluss» av Østerrike i 1938, endrer Rygg syn. Han anser nå at okkupasjon av landet som mer sannsynlig. I 1938-39 blir en stor del av gullet fraktet til Canada og USA. Bare transaksjonsgullet, den lovpålagte sikkerhet for seddelbeholdningen, blir igjen i hvelvet i Norges Bank Dette gullet ble pakket i kasser.

Da tyske krigsskip er på vei inn Oslofjorden natt til 9. april 1940, blir det innkalt biler og funksjonærer til å få sendt gullet ut av Oslo. Rett før tyskernes ankomst forlater lastebilene Oslo, med kurs mot Lillehammer og videre med tog til Åndalsnes. Noe av gullet fraktes fra Åndalsnes med den engelske krysseren Galathea direkte til London, en annen del av gullet med det britiske troppetransportskipet Glasgow. Resten av gullet blir fraktet på ulikt vis til Tromsø. Fra Tromsø ble gullet fraktet på den engelske krysseren Enterprise til Plymouth og så med tog til London.

Publisert 17. januar 2024 15:14
Publisert 17. januar 2024 15:14