Nicolai Rygg møtte en serie store utfordringer
Nicolai Rygg ble formann i Norges Banks direksjon i november 1920. Hans periode var preget av flere store utfordringer. En svak finans- og pengepolitikk under første verdenskrig la kimen til krisene som meldte seg etter krigen. Etter en sterk men kortvarig etterkrigsinflasjon i 1920 meldte problemene seg.
Den første krisen var en bankkrise. Håndteringen av denne preget Ryggs arbeidsdager fra 1920 til 1925. I årene 1925 til 1928 ble hans andre utfordring å bringe kronen tilbake til førkrigsnivået. Denne politikken omtales som «paripolitikken» og er mye omtalt og kritisert i ettertid.
Børskrakket på Wall Street i 1929 slo inn i norsk økonomi i 1930. En gryende bankkrise i 1931 måtte håndteres sammen med de andre utfordringene norsk økonomi stod overfor.
Andre verdenskrig var rammen for siste del av Ryggs periode som sentralbanksjef. I 1938, etter Hitlers «Anschluss» av Østerrike, tok Rygg initiativ til å sende det meste av gullbeholdningen ut av landet. Seddeldekningsgullet, den lovpålagte sikkerheten for seddelbeholdningen, måtte bli igjen i hvelvet i Norges Bank. Rygg la planer for å bringe dette gullet i sikkerhet hvis det ble nødvendig. Da tyskerne invaderte Norge 9 april 1940, ble den forberedte «gulltransporten» iverksatt og gjennomført på oppdrag fra regjeringen. Gullbeholdningen ble evakuert til USA og Canada. Regjeringen beholdt kontrollen over gullbeholdningen under resten av krigen.
Regjeringen vedtok 22. april 1940 at Norges Banks hovedsete skulle være der hvor regjeringen holdt til. Arnold Ræstad ble utnevnt som leder av direksjonen og fulgte regjeringen til London. Rygg ble værende igjen i Oslo og ledet bankens virksomhet i Norge derfra. Vi fikk dermed både Norges Bank i London og Norges Bank i Oslo. Da freden kom i 1945, ble de to enhetene igjen samlet under en ledelse. Nicolai Rygg ble gjeninnsatt som sentralbanksjef.
Tyskerne finansierte store deler av sine utgifter under okkupasjonen ved å trykke penger som ble satt i omløp og var i sirkulasjon da freden kom. Disse utgiftene ble bokført på okkupasjonskontoen i Norges Bank.
I september 1945 ble det gjennomført en omfattende pengesanering. De gamle sedlene ble erstattet med midlertidige ombyttingssedler før en ny seddelserie kom på plass fra slutten av 1940-tallet. Pengesaneringen reduserte umiddelbart seddelmengden til rundt en tredjedel av nivået ved frigjøringen. I tillegg ble en betydelig mengde penger bundet på riksinnskuddskonto i Norges Bank.
Den 6. januar 1946 gikk Nicolai Rygg av som sentralbanksjef etter å ha ledet virksomheten siden 1920.
I 1946 ble også det økonomiske oppgjøret mellom Norges Bank og staten gjennomført etter krigen. Gullbeholdningen og valutareservene ble tilbakeført fra regjeringen til Norges Bank i desember 1946.
Datakilder til de historiske levekostnadsindeksene er dokumentert i kapittel 10 (side 539) i Historical Monetary and Financial Statistics for Norway.
1920-1924
Sterk nedgangskonjunktur. En bankkrise måtte håndteres
1925-1928
Paripolitikk. Nicolai Rygg førte kronen tilbake til førkrigs gullverdi
1929-1940
Krisetider. Gullstandarden ble forlatt. En bankkrise ble avverget.
9. april 1940
Gullet ble reddet unna tyskerne
1940-1945
Under krigen var Norges Bank lokalisert både i London og i Oslo
1946
Nicolai Rygg fratrer