Gjenreising av pengevesenet etter Napoleonskrigen
Et pengevesen er basert på tillit. Tilliten var der ikke i 1814 og måtte bygges opp. Det tok lang tid.
Eidsvoll 1814. Maleri av Oscar Wergeland malt i 1884-85. Foto: Teigens Fotoatelier a/s / Stortinget.
Det var krevende å rydde opp i pengevesenet i det nye Norge. Den unge nasjonen arvet betydelig krigsgjeld etter Napoleonskrigene. Det viste seg også vanskelig å få kreditt i utlandet. Statsutgiftene skulle betales med skatter og ikke med seddeltrykking slik kongene i Danmark-Norge tidligere hadde gjort. Stortinget, folkets representanter, påtok seg derfor ansvaret for pengevesenet. De hadde ikke stor tillit til Kongen. Det hadde den dansk-norske historien lært dem. Dette ble en viktig og krevende oppgave for det første Stortinget. Etter nesten to års lovarbeid ble lovene om Norges Bank og pengevesenet vedtatt i 1816.
Norges Bank ble etablert med hovedsete i Trondhjem. De gamle sedlene som var i omløp ble vekslet inn mot sedler utstedt av Norges Bank i den nye pengeenheten speciedaler. Norges Bank var landets eneste bank før den første sparebanken ble etablert i 1822. Etterspørselen etter kreditt var stor og Norges Bank ga det meste av sine utlån mot pant i fast eiendom.
I 1816 hadde Stortinget lovet at Norges Banks sedler skulle kunne innveksles mot sølv til pari kurs. Løftet ble først innfridd i 1842.
Etter uår i det europeiske landbruket og økonomiske nedgangstider brøt det ut en internasjonal krise i 1847-1848. Februarrevolusjonen i Frankrike i 1848 spredte seg raskt til andre land. Norske bedrifter som handlet med utlandet, var særlig avhengig av finanshusene i Hamburg og London. Tilgangen på kreditt fra utlandet ble strammet inn. Loven om Norges Bank hindret banken å avhjelpe bedriftenes lånebehov under krisen. Det var derfor staten som måtte trå til. Staten tok opp betydelige lån i utlandet i 1848. Pengene ble videreformidlet til private låntakere. Ved senere kriser var arbeidsdelingen mellom staten og Norges Bank blitt justert slik at også Norges Bank kunne bidra til å avhjelpe problemene.
Litteratur
Lie, Einar, Jan T. Kobberrød, Eivind Thomassen og Gjermund F. Rongved (2016), Norges Bank 1816-2016, Bergen: Fagbokforlaget
Datakilder til de historiske levekostnadsindeksene er dokumentert i kapittel 10 (side 539) i Historical Monetary and Financial Statistics for Norway.
1814
Riksforsamlingen på Eidsvoll utsatte bankspørsmålet. Pengeenheten var fortsatt riksbankdaler.
1816
Nye lover om Norges Bank og pengevesenet. Speciedaler ny pengeenhet.
1818
Trang fødsel for den nye nasjonen. Stortinget grep inn etter bondeopprør mot skattebyrden
1842
Det lange løftet ble innfridd
1848
Uår og revolusjon i Europa