Hanseatenes nettverk stimulerte handel
Hanseatenes nettverk stimulerte til økt internasjonal handel. De stolte på hverandre. De opprettet nettverk utenfor de nasjonale maktstrukturene. Ulempen for statene var at de mistet skattegrunnlag.
Kartet viser viktige Hanseatiske byer og kontorer. Kilde: Wikipedia, offentlig tilgjengelig.
Hanseatene var tyske handelsmenn med base i handelen i et bredt belte i Nord-Europa, fra Novgorod i øst, via Østersjøen og til Nordsjøen i vest. De etablerte seg i Bergen rundt 1350. De slo seg også ned i Tønsberg og Oslo, men der ble de ikke like dominerende.
Hanseatene sto etter hvert for mye av handelen med fisk fra Nord Norge til de utenlandske markedene og for import av varer fra utlandet. De dominerte mye av handelen mellom Vestlandet og England. I denne handelen var det utenlandsk mynt som dominerte.
Svartedauden hadde ført til at den sentrale makten i Norge var svekket. Kongemakten klarte ikke å kreve inn like mye skatter som før av den internasjonale handelen. Det var særlig vanskelig å kontrollere virksomheten i det mektige Hansaforbundet. Etter reformasjonen økte den danske kongens makt i den dansk-norske unionen. Hanseatenes innflytelse ble redusert.