Sjekk at seddelen er ekte

En pengeseddel er et svært avansert grafisk produkt. Du skal kunne se og føle at ekte sedler er verdt langt mer enn papiret de er trykket på.

For at vi lett skal kunne skille mellom ekte og falske, inneholder norske sedler mange sikkerhetselementer. Noen er synlige, andre ikke.

Security features

100-kroneseddel utgave VIII, forside

Den nye seddelserien er enda sikrere enn tidligere serier. Derfor kan vi også i framtiden ha tillit til at sedlene våre er ekte – og verdifulle.

1 Flytende ring

Nede til venstre på seddelen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter og du kan se et fargespill. Se video

2 Ankerkjetting

Til høyre på seddelen kan du se en ankerkjetting som er integrert i papiret. Når du vipper på seddelen, ser det ut som kjettingen beveger seg. Se video

3 Vannmerke

Vannmerket i papiret blir synlig når du holder seddelen opp mot lyset. Vannmerket viser hodet på en lundefugl og valørtallet. Lundefuglmotivet benyttes på samtlige valører.

4 Sikkerhetstråd

Når du holder seddelen opp mot lyset, ser du sikkerhetstråden som en gjennomgående, mørk strek som er integrert i papiret.

De nye sedlene har flere sikkerhetselementer som skal hjelpe publikum å skille en ekte seddel fra en falsk.

Publisert 22. november 2016 10:00
Endret 23. mai 2017 14:43
Nye sedler - slik sjekker du at sedlene er ekte

Last ned mobilappen

mobile app

Mobilappen «Nye sedler» viser de sentrale sikkerhetselementene som hjelper deg å skille en ekte seddel fra en falsk.

Last ned fra App Store Tilgjengelig på Google Play